PAPRIKE SA BELIM LUKOM (AL DENTE) PO MENI OVO JE NAJBOLJI RECEPT ZA SPREMANJE BARENE PAPRIKE ZA ZIMU
Sigurna sam da kad jednom budete probali papriku spremljenu na ovaj nacin, necete zaboraviti da je ponovite spremite sledece godine.
SASTOJCI
5 kg crvene paprike
2 kom glavice belog luka
Za preliv
250 ml vode
250 ml ulja
250 ml alkoholno sirce 9%
250 gr secera
100 gr soli i 20 kom bibera u zrnu
1 kom veca veza persunovog lista
2 kom sargarepe
I jos
5 gr konzervansa
PRIPREMA
1.
Paprike operite i odtranite im vrhove i semenke, kao za punjenje.
Operite persunov lust i iseckajte ga, ne preterano sitno.
Sargarepe dobro operite ili ostruzite pa ih iseckajte na kolute 2-3 mm debele.
2.
U posudi koja je precnika najduze paprike stavite sve sastojke za preliv i pustite da sve provri, malo smanjite temperaturu ( kod mene je to broj 2 na skali od 1-3) i pocnite da blansirate paprike. Dovoljno je da u tecnosti koja stalno vri ostanu 2-3 minuta, tek da promene boju
3.
Izvadite ih i odozite u posudu sa poklopcem u kojoj ce stajati narednih 30 minuta gde ce omeknuti taman toliko da postanu savitljive i lako ce te ih sloziti u teglu. Tako postupajte dok ne blansirate sve paprike.
4.
U predhodno sterilisane tegle slozite paprike tako sto ce te na dno tegle stavite malo konzervansa i belog luka pa tako ponovite na svaka dva reda paprike i sa tim zavrsiti. Povremeno stavite i kolutove sargarepe.
Od ove kolicine paprika trebalo bi da napunite 3 tegle, ukupne zapremine 7 litara.
Tegle nalijte sa prelivom koji je ostao, nalivajuci po malo i istiskujuci vazduh, pokrijte tegle tanjiricima i ostavite ih da prenoce i da se ohlade. Preliv nemojte baciti vec ako treba ujutru ga dodajte u tegle tako da sve paprike budu pokrivene. Najvece paprike ostavite za poslednji red da bi drzale sve ostale pod prelivom ili ako imate stavite one drzace u tegle.
Tegle obrisite i povezite celofanom a preko njega mozete staviti metalne poklopce ili sta god vi stavljate.
5.
Napomena
Tecnost treba stalno da vri jer kad ubacite hladne paprike one ohlade vodu i tako tesko mozete da kontrolisete vreme blansiranja.
Paprike su kao barene ali dovoljno cvrste da ih osetite pod zubom (al dente) a da pri tom nisu tvrde i zilave.
Posluživanje
Ovo je vec gotova salata samo ih treba iseci i eventualno dodati malo svezeg persuna.
SASTOJCI
5 kg crvene paprike
2 kom glavice belog luka
Za preliv
250 ml vode
250 ml ulja
250 ml alkoholno sirce 9%
250 gr secera
100 gr soli i 20 kom bibera u zrnu
1 kom veca veza persunovog lista
2 kom sargarepe
I jos
5 gr konzervansa
PRIPREMA
1.
Paprike operite i odtranite im vrhove i semenke, kao za punjenje.
Operite persunov lust i iseckajte ga, ne preterano sitno.
Sargarepe dobro operite ili ostruzite pa ih iseckajte na kolute 2-3 mm debele.
2.
U posudi koja je precnika najduze paprike stavite sve sastojke za preliv i pustite da sve provri, malo smanjite temperaturu ( kod mene je to broj 2 na skali od 1-3) i pocnite da blansirate paprike. Dovoljno je da u tecnosti koja stalno vri ostanu 2-3 minuta, tek da promene boju
3.
Izvadite ih i odozite u posudu sa poklopcem u kojoj ce stajati narednih 30 minuta gde ce omeknuti taman toliko da postanu savitljive i lako ce te ih sloziti u teglu. Tako postupajte dok ne blansirate sve paprike.
4.
U predhodno sterilisane tegle slozite paprike tako sto ce te na dno tegle stavite malo konzervansa i belog luka pa tako ponovite na svaka dva reda paprike i sa tim zavrsiti. Povremeno stavite i kolutove sargarepe.
Od ove kolicine paprika trebalo bi da napunite 3 tegle, ukupne zapremine 7 litara.
Tegle nalijte sa prelivom koji je ostao, nalivajuci po malo i istiskujuci vazduh, pokrijte tegle tanjiricima i ostavite ih da prenoce i da se ohlade. Preliv nemojte baciti vec ako treba ujutru ga dodajte u tegle tako da sve paprike budu pokrivene. Najvece paprike ostavite za poslednji red da bi drzale sve ostale pod prelivom ili ako imate stavite one drzace u tegle.
Tegle obrisite i povezite celofanom a preko njega mozete staviti metalne poklopce ili sta god vi stavljate.
5.
Napomena
Tecnost treba stalno da vri jer kad ubacite hladne paprike one ohlade vodu i tako tesko mozete da kontrolisete vreme blansiranja.
Paprike su kao barene ali dovoljno cvrste da ih osetite pod zubom (al dente) a da pri tom nisu tvrde i zilave.
Posluživanje
Ovo je vec gotova salata samo ih treba iseci i eventualno dodati malo svezeg persuna.
Nema komentara