Čokoladni karamel rolat s bananama
Sastojci 10 osoba
za biskvit: 6 jaja
2 kašike vrele vode
150 gr šećera u prahu
60 gr brašna
50 gr sjeckanih oraha i 3 kašike kakao praha
krema: 2 pudinga (vanilla i čokolada)
400 ml mlijeka
5 kašika šećera
50 gr margarina za kolače
20-30 gr sjeckanih oraha
200 ml vrhnja za šlag i 3 kašike kristal šećera
2 banane
karamel: 100 gr kristal šećera
150 ml vrhnja za kuhanje
1 kašika maslaca
prstohvat soli
Priprema
1.
Žumanjke umutiti sa šećerom u prahu pjenasto.Pa tome dodati i vodu.
2.
K tome dodati prosijano brašno.
3.
I sjeckane orahe pa izmiješati dobro.
4.
Toj masi dodati i kakao prah.
5.
Na kraju umiješati ručno i šne od bjelanjaka.
6.
Masu izliti na pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
7.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta.
8.
Za kremu,mlijeko sa šećerom staviti da prokuha.Jedan dio mlijeka odvojiti i umutiti sa pudding prahom čokolade i vanille i zakuhati puding.
9.
Skuhan puding presuti u zdjelu da se brže prohladi.
10.
Biskvit zarolati u mokru krpu i ostaviti da odstoji dok u potpunosti ne pripremimo kremu.
11.
U prohlađen puding dodati nasjeckan margarin za kolače i umiksati dobro.
12.
U umiksanu kremu dodati nasjeckane orahe i izmiješati.
13.
Posebno umutiti vrhnje za šlag sa šećerom.
14.
U kremu dodati pola umućenog vrhnja za šlag i umiksati dobro da se sve sjedini.
15.
Za karamel sos kristal šećer staviti u šerpicu i ostaviti da se istopi.
16.
U karamelizovani šećer uliti 150 ml hladnog vrhnja za kuhanje i miješati na ringli sve dok se karamel opet ne vrati u tečno stanje i sve se sjedini.Na kraju dodati kašiku maslaca i prstohvat soli.
17.
Karamel izliti u manju posudicu da se prohladi.
18.
Pola od prohlađenog karamela izliti u kremu i umiksati dobro i krema je spremna.
19.
Malo više od pola kreme staviti na biskvit,preko toga staviti banane.
20.
Biskvit zarolati i prenijeti na tacnu.
21.
Preko rolovanog biskvita premazati prvo ostatak fila,pa onda preko toga ostatak umućenog šlaga.Preliti ostatkom karamela i posuti sjeckanim orahom.Ohladiti 2 sata minimalno.
za biskvit: 6 jaja
2 kašike vrele vode
150 gr šećera u prahu
60 gr brašna
50 gr sjeckanih oraha i 3 kašike kakao praha
krema: 2 pudinga (vanilla i čokolada)
400 ml mlijeka
5 kašika šećera
50 gr margarina za kolače
20-30 gr sjeckanih oraha
200 ml vrhnja za šlag i 3 kašike kristal šećera
2 banane
karamel: 100 gr kristal šećera
150 ml vrhnja za kuhanje
1 kašika maslaca
prstohvat soli
Priprema
1.
Žumanjke umutiti sa šećerom u prahu pjenasto.Pa tome dodati i vodu.
2.
K tome dodati prosijano brašno.
3.
I sjeckane orahe pa izmiješati dobro.
4.
Toj masi dodati i kakao prah.
5.
Na kraju umiješati ručno i šne od bjelanjaka.
6.
Masu izliti na pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
7.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta.
8.
Za kremu,mlijeko sa šećerom staviti da prokuha.Jedan dio mlijeka odvojiti i umutiti sa pudding prahom čokolade i vanille i zakuhati puding.
9.
Skuhan puding presuti u zdjelu da se brže prohladi.
10.
Biskvit zarolati u mokru krpu i ostaviti da odstoji dok u potpunosti ne pripremimo kremu.
11.
U prohlađen puding dodati nasjeckan margarin za kolače i umiksati dobro.
12.
U umiksanu kremu dodati nasjeckane orahe i izmiješati.
13.
Posebno umutiti vrhnje za šlag sa šećerom.
14.
U kremu dodati pola umućenog vrhnja za šlag i umiksati dobro da se sve sjedini.
15.
Za karamel sos kristal šećer staviti u šerpicu i ostaviti da se istopi.
16.
U karamelizovani šećer uliti 150 ml hladnog vrhnja za kuhanje i miješati na ringli sve dok se karamel opet ne vrati u tečno stanje i sve se sjedini.Na kraju dodati kašiku maslaca i prstohvat soli.
17.
Karamel izliti u manju posudicu da se prohladi.
18.
Pola od prohlađenog karamela izliti u kremu i umiksati dobro i krema je spremna.
19.
Malo više od pola kreme staviti na biskvit,preko toga staviti banane.
20.
Biskvit zarolati i prenijeti na tacnu.
21.
Preko rolovanog biskvita premazati prvo ostatak fila,pa onda preko toga ostatak umućenog šlaga.Preliti ostatkom karamela i posuti sjeckanim orahom.Ohladiti 2 sata minimalno.
Nema komentara